Witamy na forum Dzikie.NET. Zanim się zarejestrujesz przeczytaj zasady panujące tutaj. Zapoznaj się również z FAQ
ProjeX (aka PeNe Projektor)
logo

[Zamknięty] ProjeX (aka PeNe Projektor)

nowy
Autor Treść

Miasto: WROC/WAW/GWL
Administrator
Wysłano 17-02-2007 o godzinie 01:54
Hm... nie bede sie rozpisywac i rozwodzic w temacie, bo juz pozno. Wiecej zdjec i jakis obszerniejszy opis moze jutro albo w niedziele.

W skrocie - od jakiegos czasu myslalem intensywnie nad budowa wlasnego projektora opartego na matrycy i rzutniku. No i jest... wraz z drobna pomoca NE555 udalo mi sie takie cos zbudowac. Na razie jest to prototyp dlatego mozna sie smiac, bo do jego budowy wykorzystalismy... uwaga... kilka kartonow, rzutnik pisma Zufra Lux 804S i dwie rolki szarej tasmy. Do tego zarowka metahalogenowa 400W OSRAM z ukladem zaplonnikowym (troche buczy poki sie nie rozgrzeje ;P) i... 14 wentylatorow! Dlaczego az tyle na koncu posta. Zdjecia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widac obraz calkiem OK (przy zgaszonym swietle, przy zapalonym g... widac co jest oczywiste). Problemy z ostroscia na naroznikach to standard w takich konstrukcjach (mozna to korygowac w pewien sposob - kiedys moze opisze). Poza tym - Leon zawodowiec i Q3 na scianie prezentuje sie ekstra!

PS1. Narozniki i boki sciete bo rzutnik ma mala powierzchnie i soczewki fresnela. Docelowy projekt ma miec swoja skrzyneczke usmiech.gif

PS2. Dlaczego tyle wentylatorow... hm.. zastosowana lampa sie strasznie grzeje. Piszac strasznie mam na mysli tyle, ze bez problemu zapalilaby sie przy niej kartka papieru! Poza tym rzutnik ma za mala obudowe dla tej lampy (i tak wystaje z boku) i calosc sie cholernie grzala... podczas prob zapalila nam sie obudowa od obiektywu (nie wycentrowalem lampy i strumien nie byl skierowany centralnie na szklo soczewki), soczewka fresnela zrobila sie jak pilka (wybrzuszyla sie, na szczescie jeszcze dziala), obudowa (metalowa czesc) rzutnika nagrzewa sie do okolo 70-80*C, zarowka... z 400*C? Nie wiem, bo pirometr tylko do 200*C i przekracza skale. Do tego trzeba chronic sama matryce, przez ktora przechodzi swiatlo - u mnie miala gdzies max 45*C na srodku i okolo 30-35*C w naroznikach - nie jest zle, ale trzeba uwazac, bo mozna ja usmazyc.
I wlasnie dlatego ten wymyslny system (czytaj: wykorzstalismy do niego wszelkie dostepne wentylatory pod reka :P) chlodzenia calosci. Czy jest glosne? CHOLERNIE! Ale jak sie oglada film, to nie przeszkadza. Docelowo w skrzynce bedzie 2x 120mm + 2x 80 mm wszystko pod 7-10V z regulacja wlacz/wylacz.

Na razie to tyle. Wiecej pewnie na moim blogu i pozniej tutaj.

Obrazek
Zaroweczka... tyci tyci, a prad wpierdziela jak glupia :P
tech-blog
Do góry

Miasto: Częstochowa/Wrocław
Moderator
Wysłano 17-02-2007 o godzinie 02:20
Wygląda to trochę jak statek kosmiczny, ale takiej konstrukcji nie powstydził by się sam MacGyver jezyk.gif. Seans rozpoczął się od klasyki kina - Leon zawodowiec. Na dzień jutrzejszy planujemy kolejne testy dogorynogami.gif
Obrazek
Do góry

Miasto: Chili
Wysłano 17-02-2007 o godzinie 09:22
Świetne hiehie.gif
Obrazek
"O to FO syn prezydenta depta Ci po piętach Flow rezydenta flow"
Do góry

Miasto: W-wa
Moderator
Wysłano 17-02-2007 o godzinie 17:42
Adam słodowy był by z was dumny ;p
ścierałwszy podeszwę z przenośnym generatorem szczęścia: ka-setka & m42 :]
"Jeżeli żona tudzież dziewczyna zapyta się Ciebie jaki prezent chciałbyś dostać, to odpowiedź, że cycatą blondyneczkę na dwie godziny, nie jest najlepszą odpowiedzią."
http://Rteam.waw.pl
Do góry

Administrator
Wysłano 17-02-2007 o godzinie 21:57
Odwiedzil nas dzisiaj da Legwan :D Mamy noc filmowa usmiech.gif

Obrazek
tech-blog
Do góry

Miasto: Kraków
Moderator
Wysłano 17-02-2007 o godzinie 22:34
Jaka sexi poza dogorynogami.gif
Cytat:
(...)Opis konfiguracji obejmuje tylko system Windows, ponieważ użytkownicy Linuxa sami sobie poradzą, a użytkownicy Macintoshy przywykli do tego że wszyscy ich olewają(...)
Do góry

Miasto: Oleśnica
Wysłano 17-02-2007 o godzinie 22:36
Odi napisał:

Jaka sexi poza dogorynogami.gif

o czym Ty myslisz ? dogorynogami.gif taa.gif
San Diego 3700+ or Venice 3200+[||]A8N SLI Deluxe[||]PDP 2x512Mb KH[||]Powercolor x1950PRO[||]Tagan U15 530
Do góry

Moderator
Wysłano 18-02-2007 o godzinie 11:20
Wczoraj poprzestawialiśmy łóżka u nas w pokoju i odsunęliśmy trochę projektor - dzięki temu uzyskaliśmy obraz o przekątnej 2,2 metra! Znacznie zwiększa to komfort oglądania filmów w naszym małym mieszkaniu na partyzantów jezyk.gif
Należy także pamiętać że to jest dopiero wersja alfa - za tydzień lub dwa rozbierzemy wszystko i powrócimy do planów budowy projektora od podstaw. Jeśli tak prosta konstrukcja daje takie efekty, to porządnie zbudowany projektor powinien dawać wspaniały obraz hahaha.gif.
Najważniejsze kwestia do rozwiązania odprowadzanie ciepła - 400watowa żarówka zamknięta w tak małej obudowie to ogromne ilości ciepła do odprowadzenia. Przy pierwszych próbach mieliśmy z tym drobny problem ponieważ wybrzuszył się lekko fresnel ojej.gif, ale póki co wszystko śmiga. Czternaście (!) wentylatorów rozwiązuje problem - ale to tylko na teraz bo szum jest dosyć spory oczy.gif.
Nie mamy również stosownego ekranu do projektora - na razie wyświetlamy obraz na ścianie w kolorze lekkiego odcieniu żółtego.
Podsumowując jest to niezwykle ciekawa i obiecująca konstrukcja.

P.S.:. niektórzy zastanawiają się co dalej z Z2. Krótko mówiąc - prace na razie zostały wstrzymane. Parszywe studia absorbują zbyt dużo czasu. Pomagam Pepe2k w dokończeniu Digiramki - chcemy to pokazać na najbliższych targach. Do tego odchodzi jeszcze PTSC - musimy poprawić jeszcze kilka rzeczy, ale mam nadzieję ze w najbliższym czasie ruszymy z tym ostro do przodu!
Obrazek
Do góry

Wysłano 18-02-2007 o godzinie 13:35
A ja mam takie pytania :

1. Czy ta żarówka jest dużo mocniejsza od tych standardowo instalowanych w zwykłych rzutnikach ?
2. Jak jest z ostrością ? Ciężko przecież położyć tak matryce żeby idealnie przylegała do tego śmiesznego szkiełka.
3. Skąd ta matryca i jaka to matryca ? Wymontowana z lapciaka czy ze zwykłego monitora lcd ?
4. Jaka jest przekątna matrycy i szkła w rzutniku ?
5. Gdzie można kupić taką żarówkę ?

Pomysł jak dla mnie super usmiech.gif Gratuluję taa.gif

W wakacje sam spróbuje coś takiego skręcić.
http:/marekp.com
Do góry

Administrator
Wysłano 18-02-2007 o godzinie 15:45
Mark napisał:

A ja mam takie pytania :

Chetnie udziele na nie odpowiedzi usmiech.gif

Mark napisał:

1. Czy ta żarówka jest dużo mocniejsza od tych standardowo instalowanych w zwykłych rzutnikach ?

Mocniejsza? Przytopila mi oprawe od soczewki i fresnele z PCV sie wybrzuszyly...

Hm.. generalnie w rzutnikach stosowalo sie halogeny zwykle, a w jeszcze starszych zwykle jakies zarowki. W tych najnowszych (i jednoczesnie najdrozszych - ceny po 1500 zl) rzutnikach sa lepszej jakosci zarowki (tez czesto halogeny) i maja calkiem duza moc, wystarczajaca na poczatek.

Co do metahalogenu... dlaczego tylko on? Bo po pierwsze: sa to zarowki wyladowcze i maja bardzo wysoka sprawnosc i co za tym idzie olbrzymi strumien swiatla (metahalogen 400 W (przecietna zarowka dobrej jakosci): 34 000 ln). Jak to jest duzo? Hm... nie mozna sie patrzyc w zarnik, bo mozna stracic wzrok, albo go sobie porzadnie uszkodzic. Jak chwile popatrzylem, to przez pol godziny mialem zolta plamke przed oczami...

Po drugie, chyba najwazniejsze: temperatura barwowa swiatla z metahalogenu jest prawie idealnie biala (neutralne swiatlo). Odwzorowanie barw bedzie idealne.

Mark napisał:

2. Jak jest z ostrością ? Ciężko przecież położyć tak matryce żeby idealnie przylegała do tego śmiesznego szkiełka.

Ostrosc jest znosna do ogladania filmow, do czytania rowniez ale problemy sa na obrzezach obrazu. Jak to usunac? Trzeba rozciac soczewke fresnela na dwie jednostronne soczewki i umiescic miedzy nimi matryce. Wtedy masz idealna ostrosc na calej powierzchni. Taka, ze mozesz bez problemu zmierzyc wymiary piksela na scianie (u mnie to byla 3 mm, czyli powiekszenie okolo 10 krotne).

Mark napisał:

3. Skąd ta matryca i jaka to matryca ? Wymontowana z lapciaka czy ze zwykłego monitora lcd ?

Ta jest z monitora LCD, kupilem juz prawie gotowa na Allegro, trzeba bylo tylko po wlascicielu troch poprawic dorabiane tasiemki, bo obraz sie kaszanil.
Z laptopow nie polecam, bo tam bedzie ciezko przedluzyc elektronike zeby nie zaslaniala obrazu.
Jak znajde chwilke to naskrobie wiecej o wyborze odpowiednich czesci i monitorow.

Mark napisał:

4. Jaka jest przekątna matrycy i szkła w rzutniku ?

Matryca to 15". Hm... rzutnik ma kwadratowa szybe ze scietymi naroznikami (bo tak sa zrobione soczewki fresnela, sciete na naornizkach). Z kazdej strony matrycy mam gdzies po 1 cmm ucietego obrazy + narozniki. Zaraz wrzuce wiecej fotek to zobaczysz.

Mark napisał:

5. Gdzie można kupić taką żarówkę ?

Allegro albo www.halogen.pl. Pamietaj ze do tego potrzebujesz uklad zaplonnikowy: statecznik, zaplonnik, kondensator. Cena calego (nowego) oswietlenia to okolo 200 zl. Ja za uzywane (zarowka nowa) zaplacilem 120 zl.

Mark napisał:

Pomysł jak dla mnie super usmiech.gif Gratuluję taa.gif
W wakacje sam spróbuje coś takiego skręcić.

A dziekuje usmiech.gif Pomysl stary... myslalem nad nim juz od jakis 2 lat jak tylko sie pojawily takie konstrukcje zagranica. Polecam zerknac na forum www.lumenlab.com/forums/
Tam znajdziesz wszystko i pelno opisow gotowych projektorow DIY... niektorzy uzyskali obraz, ktorego pozazdroscic moze niejeden posiadacz projektora za 3tys zl.
tech-blog
Do góry

Wysłano 18-02-2007 o godzinie 16:38
Dzięki wielkie za dogłębną odpowiedź usmiech.gif

W swojej naiwności myślałem że wystarczy zwykły rzutnik ze standardowym oświetleniem.

Układ oświetlenia około 200 zł + monitorek lcd 150-200 zł + obudowa z soczewką od starego rzutnika 50 zł ? (jakieś pomysły na obniżenie kosztów?) Razem prawie 500 zł to troszkę jest.
Wiadomo, za jakość trzeba płacić hahaha.gif

A czy 2 halogeny 150W dadzą radę ?
I gdzie kupić taki rzutnik ?
Do góry

Moderator
Wysłano 18-02-2007 o godzinie 16:49
Mark napisał:

Dzięki wielkie za dogłębną odpowiedź usmiech.gif

W swojej naiwności myślałem że wystarczy zwykły rzutnik ze standardowym oświetleniem.

Układ oświetlenia około 200 zł + monitorek lcd 150-200 zł + obudowa z soczewką od starego rzutnika 50 zł ? (jakieś pomysły na obniżenie kosztów?) Razem prawie 500 zł to troszkę jest.

DO tej pory wszystkie części Pepe kupował na allegro, łącznie z rzutnikiem. Ciężko będzie ograniczyć koszty - chyba że trafisz na jakieś okazje lub masz już coś na stanie. Szukaj używanych rzeczy.
Obrazek
Do góry

Administrator
Wysłano 18-02-2007 o godzinie 16:52
Mark napisał:

Mozna probowac ale matryca zatrzymuje mniej wiecej 95% (a moze i wiecej?) swiatla wiec jasnosc obrazu bedzie tragiczna i bedziesz musial miec idealnie zaciemnione pomieszczenie do ogladania.

Mark napisał:

Szczerze to juz nie kontroluje ksoztow, sporo w to poszlo. Ale zabawa przednia jest usmiech.gif Kupilem do tego jeden monitor, ktory ostatecznie sobie zostawilem (Belinea 101570), bo mi szkoda bylo przerabiac. Genralnie - trzeba szukac okazji! Za nowa matryce zaplacilem 100 + wysylka. Za oswietlenie 120 zl, za rzutnik chyba 60 zl. Wentylatory i zasilanie mialem.

Mark napisał:

Tylko punktowe swiatlo usmiech.gif Czyli jedna zarowka/palnik. 150 bedzie za malo, mam pod reka takie same i probowalem - nic nie widac, matryca zatrzymuje prawie calo swiatlo usmiech.gif

PS. Wieczorkiem opisze to troche lepiej na blogu i wkleje tutaj tez tekst i nowe fotki.
tech-blog
Do góry

Wysłano 18-02-2007 o godzinie 17:03
Pepe2k napisał:

PS. Wieczorkiem opisze to troche lepiej na blogu i wkleje tutaj tez tekst i nowe fotki.

Będę bardzo rad usmiech.gif
Do góry

Miasto: Opole
Moderator
Wysłano 18-02-2007 o godzinie 17:33
Musze przyznac efekt robi wrazenie pokoj.gif
E6600 | GA-965GM-S2 | Galaxy 7300GT | Topower 450W
W 1968 wystarczyła moc obliczeniowa dwóch C-64 aby posłać rakiete na księżyc.
Teraz 2007 potrzeba siły obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalić Windows Vista
Do góry

Miasto: Głuchołazy
Wysłano 19-02-2007 o godzinie 13:43
Pepe2k napisał:

Kupilem do tego jeden monitor, ktory ostatecznie sobie zostawilem (Belinea 101570), bo mi szkoda bylo przerabiac. Genralnie - trzeba szukac okazji! Za nowa matryce zaplacilem 100 + wysylka.

A jaka matryce kupiłeś? Też się przymierzam do zrobienia takiego projektora. Efekt jest zadziwiający :D

Dodano 19-02-2007 o 14:54:

Mogłaby byc taka zarówka?

http://www.allegro.pl/item164955820_zarowka_halogenowa_osram_xenophot_400w_36v.html

Tylko chyba problem byłby z zasilaniem :/
www.xifyh.yoyo.pl
Do góry

nowy

kredyty gotówkowe - dieta - praca Opole - Wciągniki - projekty domów drewnianych - Microsoft - opony Warszawa
(c) 2001-2007 Lynx-IT ; Design by Pepe2k ; CMS by Dziku & Pepe2k